TYÖKYVYSTÄ

Tervehdys!

Maamme hallitus on maalaamassa Suomea nurkkaan, liikkumavara vähenee. Miljardi toisensa jälkeen valuu epäkypsiin päätöksiin, ja velkataakka kasvaa. Sota, Sote ja Sähkö näkyvät uutisissa päivästä päivään. Hoitajapulaan ei riitä rahaa, vanhusten hoitoon ei riitä rahaa, kunnille ei riitä rahaa. Suuren soten pyörittäminen maksaa enemmän kuin hallitus on osannut laskea. Ei myöskään ymmärretä, että emme voi jatkuvasti elää velaksi. Velat tulevat seuraavien hallitusten ja sukupolvien aikana kansan maksettaviksi, korkoineen.

Suomen talouden ja yhä kalliimpien julkisten palvelujen rahoitus on yrityselämän varassa, vain se synnyttää tuottavaa työtä. Monta ikäluokkaa on jo ehtinyt tottua helppoon, mutta petolliseen työttömän elämään tukien turvin. Työtön ei voi hyvin, ei fyysisesti eikä henkisesti. Elämästä puuttuvat ryhti ja järjestys. Nuori työtön ei ole ehtinyt oppia, että työ ja aikataulut, vastuu ja säännöllisyys ovat se selkäranka, joka tukee myös henkisesti. Kehon ja mielen terveys ja tasapaino kärsivät vapaudesta ilman vastuita ja tavoitteita.

Mantrana toistuu, kuinka hoidettavien vanhusten määrä kasvaa, samoin hoitoon tarvittavat rahasummat. Vanhuus ei ole sairaus. Siksi vanheneva ihminen ei tarvitse lääkkeitä. Kun ihminen tietää, kuinka hoitaa itseään ja huolehtia fyysisestä kunnostaan ravitsemuksen, liikunnan, unen ja henkisen vireyden osalta, hän pysyy terveenä ja työkykyisenä. Ne sairaudet, jotka alkavat vaivata vanhemmalla iällä, johtuvat lähes kaikki tietämättömyydestä, ja ovat elämäntapasairauksia, joihin terveyskeskuslääkäri koulutuksensa mukaisesti määrää lääketeollisuuden kehittämän lääkkeen.

Lääkkeet ovat kemiallisia valmisteita, joita keho ei tunnista eikä pysty hyödyntämään. Lääkkeet ylläpitävät, vain harvoin parantavat, ja lähes kaikilla on haittavaikutuksia ja odottamattomia, myös vaarallisia yhteisvaikutuksia, jopa ravinteiden kanssa. Likimain kaikki vanhuuden vaivat ja sairaudet voidaan kuitenkin ehkäistä oikeilla ravinteilla. Mutta ehkäisy on aloitettava jo ennen eläkevuosia. Ne, jotka heti aikuistuttuaan ovat alkaneet hoitaa itseään ravinnolla, ravinteilla ja kaikella muulla, josta tämän kirjoitussarjan lopussa olevassa kirjaluettelossa kerrotaan, voivat nauttia terveestä elämästä vanhanakin.

Kuka auttaisi ihmiset pois tästä sairastamisen kierteestä, kun THL ei sitä osaa? Viimeisin THL:n neuvo lähestyvän flunssa-aallon voittamiseen oli ”hyvä käsihygienia ja terveelliset elämäntavat”. Ei kerrottu, että tämän ohjeen lisäksi immuunipuolustusta voi vahvistaa monilla ravinteilla: C-vitamiinia päivän aikana useissa erissä, D-vitamiinia ympäri vuoden sekä sinkkiä ja seleeniä joka päivä. Loppusilauksena vielä Vogelin Echinacea-Salviaa kurkkusuihkeena. Nämä voivat pitää jopa koronan loitolla.

Koska THL seuraa lääketeollisuuden linjaa, se ei ilmeisesti halua tutustua lisäravinteiden voimaan ja tarpeellisuuteen, ja siksi ihmisten on itse otettava selvää asioista. Vitamiinit, mineraalit ja hivenaineet auttavat moniin vaivoihin, ja tieto aminohapoista avaa oven parannuskeinoon, joka on turvallinen ja luonnollinen, ravintoon perustuva. Tässä yhteydessä on painotettava, että kysymyksessä on erityisesti kroonisten vaivojen ja mielenterveyden lääkehoito. Kirurgia maassamme on huipputasoa ja -osaamista, sitä ei lääketeollisuus ole pystynyt pilaamaan.

Terveys koostuu monista alueista, jotka kaikki ovat luonnollisia ja elämää ylläpitäviä: hengitys, nesteytys, ravinto, lisäravinteet, uni, liikunta, maadoittuminen, perhe, ystäväpiiri, työ, työtoverit, viimeistään eläkeiässä tarvittava mielekäs harrastus. Yhtä paljon kuin terveyttä kannattelevien voimien suojaan, joudumme joka päivä tekemisiin myös elämää tuhoavien asioiden kanssa. Ne saattavat hetkessä tai vähitellen tietämättämme tehdä tyhjäksi pyrkimyksemme hyvään elämään. Sairastuttaviin syihin kuuluvat säilöntäaineet, kaikkialla olevat sadat tuhannet kemikaalit kuten bromatut palonestoaineet sekä 30 000 vaarallisiksi luokiteltua teollisuuden kemikaalia, ydinvoimaloista ilmaan ja veteen lasketut päästöt, tuholaismyrkyt, rikkaruohomyrkyt, keinolannoitteet, savukkeet, tupakansavu, lääkkeet, rokotteet, alumiinifolio, rakasmetallit, suolistoloiset, bakteerit, virukset, homeet, valmisruokien lisäaineet, sokeri ja sitä korvaavat kemialliset aineet. Kun lukee kirjoitussarjan lopussa lueteltuja kirjoja ja omaksuu niiden tietoa elämäänsä, ne muuttuvat terveyttä ylläpitäviksi tottumuksiksi, jotka auttavat selviämään elämästä terveenä.

Götzschen kaksi kirjaa, Heikkilän, Hytösen-Lohtajan kirja sekä Jakobssonin neljä kirjaa kertovat, mitä kaikkea meidät yritetään mainonnan ja tuoteselosteiden avulla sekä lääkemääräyksillä saada käyttämään. Luomuelämä, ei vain luomuruoka, vaan kaikki muukin, kokonainen luomuelämä on paras keino välttää myrkkyjen kerääntymistä. Ympäristömme ja hengittämämme ilma ja vedet ovat niin myrkyttyneet, että luomuelämäkään ei pysty pitämään kehoamme puhtaana, mutta se on kaikki, mitä voimme tehdä. Luomuelämään totuttelu vie kuukausia, ehkä vuoden, ennen kuin on huomannut kaikki sudenkuopat ja osaa välttää niitä. Tämän lisäksi auttaa kerran, pari vuodessa tehty myrkynpoistokuuri.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Suomalaisten yleisimmät terveyshuolet ja sairaudet ovat sydän- ja verisuonisairaudet, syövät, suolistovaivat, ylipaino, mielenterveysongelmat, lisäksi nuorten huumeet sekä aikuis- ja eläkeikäisten alkoholisoituminen. Paljon vaivoja poistuu jo muutamalla korjauksella dieetissä: jätä syöpää ruokkiva sokeri, koukuttava ja lihottava vehnä, epäterveelliset margariinit ja tulehdusta synnyttävä rypsiöljy. Käytä niiden sijaan kuumentamatonta hunajaa, luomuvoita, salaatteihin luomu extra neitsytoliiviöljyä, paistamiseen voita tai luomu neitsytkookosöljyä, joka kestää parhaiten kuumuutta (ei siis teollisesti kovetettua, munkinpaistoon käytettävää kookosrasvaa). Vältä myös lihajalosteita, makkaroita ja pekonia, sillä niissä on paljon syöpää
aiheuttavaa nitriittiä. Somppien kirjat kertovat terveellisistä rasvoista ja ruoasta yleensä. Niissä ja Jakobssonin kirjoissa paljastetaan myös tietoa margariinien vahingollisuudesta.

Jos haluat päästä vatsavaivoista, ehkä myös migreenistä ja parista kymmenestä muusta gluteenin aiheuttamasta vaivasta, hylkää viljat kokonaan ja siirry juureksiin. Perlmutterin kirja selvittää, mitä sairauksia pienikin herkkyys gluteenille voi saada aikaan. Jos kaikki vaivat eivät parane, voidaan edetä vielä tarkempaan dieettiin ja tutustua Steven Gundryn kirjassaan kuvaamiin lektiineihin, joista gluteeni on yksi. Lektiinit ovat kasveissa olevia myrkyllisiä proteiineja, joilla kasvit suojelevat itseään tuholaisilta. Lektiinejä on eniten syötävän hedelmän kuoressa ja siemenissä, joten ainakin ne on hyvä poistaa ennen syöntiä. Gundryn kirjassa on kaksi luetteloa, jotka selvittävät paljon: lektiinejä sisältävät haitalliset kasvit ja hedelmät sekä terveelliset lektiinivapaat. Jo pelkästään näitten luetteloitten seuraaminen voi auttaa paranemaan. Toivottavaa olisi, että joku kustantamo pian suomentaisi kirjan.

Hämmästyttävän vähän puhutaan kahdesta tärkeimmästä, elämää ylläpitävästä toiminnosta: hengitys ja nesteytys. Hengityksestä kertova Nestorin kirja on mielenkiintoisin, jonka olen aikoihin lukenut. Siinä on paljon aivan uutta tietoa oikean hengityksen parantavasta voimasta. Tärkein sanoma on, että on hengitettävä nenän kautta, sillä suun kautta hengittäminen on epäterveellistä. Onneksi kirja on suomennettu, ja niinpä sen voi lainata kirjastosta.

Riittävä veden juonti on toinen elintärkeä kehon tarve, jonka lähes kaikki ainakin jossakin määrin nykyisin laiminlyövät. Tri Batmanghelidj kertoo kirjoissaan, kuinka hän alun perin oivalsi veden parantavan voiman, ja mitä kaikkea se voi parantaa. Olen kirjoittanut asiasta muutaman lehtikirjoituksen, jotka löytyvät näitten verkkosivujen alaotsikosta LEHDISSÄ. Tekstinumerot ovat 105, 107, 108, 109 ja 116. Avainsanoma vedenjuonnissa on seuraava: vettä on juotava vähintään yksi litra 25 painokiloa kohti päivässä. Veden on oltava pelkkää puhdasta vettä, muita nesteitä ei lasketa. Vesi tulee juoda aterioitten välillä, ei aterioilla, koska silloin ruoansulatusnesteet laimenisivat. Vettä on juotava ensimmäiseksi aamulla, sillä keho on kuivunut yön aikana. Vesilasiin on aina lisättävä hyppysellinen jodioitua himalajansuolaa. Terveellisintä on juoda otsonoitua vettä, sillä silloin se on ilman klooria, bakteereita ja muita epäpuhtauksia.

Sairauksien, varsinkin masennuksen lisääntyminen erityisesti nuorilla, saattaa osittain johtua kehon ja aivojen kuivumisesta. Nykyisin ei juurikaan juoda pelkkää vettä, vaan limsoja, energiajuomia, kahvia, ehkä teetä, olutta ja maitoakin. Vain puhdas vesi on niin hienojakoista, että se pääsee solun seinämän läpi, kaikki muu jää solun ulkopuolelle, ja solu kuivuu ja sairastuu. Tri Batmanghelidj kertoo kirjassaan Obesity, Cancer & Depression sivuilla 93-95, miten lääkäri ja kirurgi Lorraine Day v. 1992 sairastui viikoissa etenevään rintasyöpään ja parani siitä. Lorraine Day antoi leikkauksessa poistaa greipin kokoisen kasvaimen, mutta ei sen levinneitä metastaaseja. Hän ei myöskään ottanut muita syöpähoitoja, vaan muutti täydellisesti elämäntapansa luomuelämäksi. Sairaus eteni kuitenkin vääjäämättä, ja vasta luettuaan tri Batmanghelidjin kirjan Your Body’s Many Cries for Water ja siitä ymmärrettyään, mitä hoidoista puuttui, hän alkoi juoda vettä litrakaupalla, ja paraneminen lähti käyntiin. Nyt hän on terve, yli kahdeksankymppinen nainen, joka on kirjoittanut lukuisia terveyskirjoja ja pitänyt terveysaiheisia esitelmiä. Hänellä on myös nettisivut www.drday.com. Kirjoitin 1990-luvun lopulla nettikirjan Feria Finland – Yhteinen palapelimme ja siinä, sivulla 215 kerroin Lorraine Dayn tapauksesta. En vielä silloin tiennyt veden osuudesta hänen paranemisessaan.

Monelle aivan uutta tietoa on kirjassa Maadoittuminen. Siitä olen kirjoittanut muutamia lehtiartikkeleita, Jotka myös ovat alaotsikossa LEHDISSÄ numeroissa 114, 115 ja 116. Tekstien alla on osoitteet suomalaisille ja amerikkalaisille nettisivuille ja yli tunnin mittaiseen videoon. Maadoittumisesta saavat apua masentuneet nuoret, stressaantuneet työikäiset, unettomat eläkeläiset, heikkokuntoiset vanhukset. Hyötyä maadoittumisesta saavat myös kilpaurheilijat ja kuntoilijat, verenkiertohäiriöistä ja kivuista, kuten joistakin migreenityypeistä kärsivät sekä luonnollisesti sähköallergiset, joitten määrä kasvaa nopeasti 5G-tukiasemien lisääntyessä. Avunsaajia on rajattomasti, odottavat äidit, itkevät vauvat, ADHD-koululaiset, jopa lemmikkieläimet, etenkin kissat, jotka harvoin pääsevät ulos maadoittumaan.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Olen jo kirjoittanut ruoasta, mutta lähes yhtä tärkeitä ovat ravinteet. Ruoan laatu ja sisältö eivät enää ole yhtä luonnollisia ja täysipainoisia kuin sata vuotta sitten. Kasvualusta on köyhtynyt ja saastunut, kemikaalit ovat astuneet mukaan joka askeleella, keinolannoituksesta ja torjunta-aineista ruoanvalmistuksen kemikaaleihin, täyte- ja säilöntäaineisiin sekä suurkeittiöiden valmistusastioiden ja ruoan myyntipakkausten sisältämiin kemikaaleihin. Ihmisen keho uusiutuu vuodessa melkein kokonaan, mutta riippuu meistä ja ravintoaineiden laadusta ja riittävyydestä, minkälaisen uusiutuneen kehon saamme.

Annukka Aarnion kirjoittama Solumineraalit on kirja, jossa 1800-luvun loppupuoliskolla Dr. Schüsslerin kehittämät 12 kivennäisainevalmistetta on selostettu perin pohjin. On helpottavaa tietää, että näillä homepaattisesti valmistetuilla, hienojakoisilla, ja siksi helposti suun ja nielun limakalvoilta imeytyvillä tableteilla voidaan parantaa mitä moninaisimpia vaivoja. Verisuonten kalkkeutuminen, osteoporoosi, anemia, myooma, dementia, psoriasis, ummetus, nivelrikko, närästys, inkontinenssi, vyöruusu, riippuvatsa, rypyt, puberteettiakne ovat vain esimerkkejä siitä, kuinka luonnon mineraalivalmisteet voivat korjata monet vaivat, jotka ovat merkkejä puutostiloista, eivät vielä sairauksia. Lisätietoja löytyy verkkokaupasta solumineraalikauppa.fi.

Monenlaisia vaivoja aiheuttaa myös jodin puute. Lynne Farrow kirjoitti kirjan The Iodine Crisis saatuaan diagnoosin rintasyövästä. Etsiessään lisätietoa rintasyövän hoidosta hän törmäsi tietoon jodin käytöstä. Kävi kuitenkin ilmi, että tiedon saanti oli vaikeaa, sillä tiedot jodin käytöstä 1970-luvun jälkeen olivat tuntemattomasta syystä kadonneet. Saatavilla oli vain vuosisadan alun tietoja, mihin kaikkeen jodia silloin oli käytetty. 1970-luvulla tuli muutos, sillä bromi syrjäytti jodin. Jodin puutos alkoi pian tuntua, ensin vauvojen kehityksessä, joka taantui, ja syntyi enemmän autistisia vauvoja. Jodin käyttö on vähentynyt 50 % 1970-luvulta. Rinta-, prostata- ja kilpirauhassairaudet ovat lisääntyneet samana aikana. Kilpirauhassyöpien määrä nousi 182 % vuosina 1975-2005. Rintasyöpäluvut ovat samoin nousseet. Jodin puutoksesta kärsivät odottavat äidit saavat vauvoja, jotka ovat vähemmän älykkäitä.

Kaikki ovat varmasti kaduilla ja teillä liikkuessaan, mutta etenkin televisiota katsoessaan huomanneet, kuinka ohjelmissa mukana olevat ihmiset ovat lihoneet, ja kuinka erityisesti heidän kaulastaan on tullut paksu, se on jopa kadonnut kokonaan. Tämä johtuu jodin puutteesta. Jodin määrää lisättäessä myös monet vaivat ovat parantuneet: aivosumu, allergiat, painonnousu, masennus, kilpirauhas- ja munasarjaongelmat, keskenmeno, fibrokystiset rintakivut, prostatavaivat, väsymys. Jos on epäilystä jodin puutteesta, on hyvä hankkia Lynne Farrow’n kirja ja tutustua siihen tarkemmin. Sen tiedot ovat riittävät normaalikäyttöön. Saattaa olla vaikea enää löytää asiaa tuntevaa lääkäriä.

Aikaisempien ravinteiden lisäksi on tullut uusia, tärkeitä terveyden lähteitä. Näitä ovat K2-vitamiini, joka poistaa kalkkia verisuonten seinämistä ja siirtää sen luustoon. K2-vitamiini auttaa osteoporoosissa paremmin kuin kalkin syönti. Se saa myös veren paremmin virtaavaksi ja poistaa veritulppien vaaraa. Kun tähän lisätään vanha klassikko Möllerin kalanmaksaöljy ja uusi nattokinaasi, joka myös puhdistaa verisuonia, on tehty, mitä voidaan nykyisin niin yleisten aivoinfarktien estämiseksi. Mitään näistä kolmesta EI saa käyttää, jos jo syö verenohennuslääkettä! 

Sydämelle, tärkeille mitokondrioille ja koko elimistölle voimaa antaa ubiquinol. Se on ubiquinonin entsymaattisesti aktivoitu muoto, joka edesauttaa ja helpottaa aineen vaikutusta varsinkin viidenkymmenen ikävuoden jälkeen. Erityisesti statiineja syövät potilaat tarvitsevat ubiquinolia, sillä statiinit estävät maksaa valmistamasta sitä. Tästä ei kuitenkaan varoiteta statiineja määrättäessä, valitettavasti.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Kaikki alkoi Pohjois-Karjala-projektista (1972-1997). Tuskin koskaan on Suomessa saatu aikaan niin suurta mediakohua koskien jokapäiväistä ruokaa. Mikään ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa eikä uutta oppia löytynyt. Mutta vuonna 2011 suomennettu kirja toi aivan mullistavaa tietoa sydänkohtausten syystä. Kirja oli tri Matthias Rathin kirjoittama ja nimeltään Miksi eläimet eivät saa sydänkohtauksia, mutta ihmiset saavat! Sitä ei tietystikään huomioitu, sillä sen sanoma oli täysin vastoin virallisen lääketieteen linjoja. Käydäänpä sen perusajatus nyt läpi, kansalaiset voivat saada siitä sellaista apua, jota ei miltään sotelääkäriltä Suomessa saa.

Saksalainen lääkäri Matthias Rath oli kaksinkertaisen nobelistin, Linus Paulingin lähin työtoveri ja Paulingin asettama seuraaja. Linus Pauling oli tutkinut C-vitamiinin vaikutuksia osana elämäntyötään, ja sen takia Rathinkin huomiot koskivat C-vitamiinin osuutta ihmisen terveydessä. Tiedettiin, että eläimet, lukuun ottamatta kädellisiä apinoita ja marsuja, pystyivät valmistamaan kehossaan C-vitamiinia kulloinkin tarvittavat määrät, 1000-20 000 mg suhteutettuna painoon. Eläimet eivät myöskään saaneet sydänkohtauksia. Ihmiset olivat vuosituhansien kuluessa menettäneet samaisen kyvyn, ja sydänkohtaukset olivat kasvava kuolinsyy. Ne olivat myös kasvava tulolähde lääketeollisuudelle, ja jokainen huomionarvoinen valmistaja kehitti kiireellä statiineja, sillä korkea kolesteroli oli nimetty syylliseksi. Rath kiinnitti tutkimuksissaan huomionsa talviunta nukkuviin eläimiin kuten karhuihin. Kun karhut talviunen jälkeen hyväkuntoisina heräsivät, niiden kolesteroliarvo oli yli viisitoista, 15,50, mutta laski normaaliksi nopeasti. Se oli elimistön tuottaman C-vitamiinin ansiota.

Toisaalta tiedettiin myös, kuinka entisaikojen kuukausia kestävät purjehdukset saivat aikaan miesten sairastumisen ja kuoleman muutamassa kuukaudessa tautiin, joka nimettiin keripukiksi ja vasta vuosisatoja myöhemmin ymmärrettiin C-vitamiinin puutteesta johtuvaksi. Siinä taudissa sairaiden merimiesten sisäelimiin ilmestyi verenvuotoja, samoin suun limakalvoihin, jotka turposivat, hampaat irtosivat, ja he kuolivat muutamassa kuukaudessa. Seuraava palapelin pala oli ihmisen verisuoniston koko. Valtimot, laskimot ja hiusverisuonet muodostavat ihmisen kehossa yli 96 000 kilometrin pituisen putkiston, joka levitettynä peittäisi jalkapallokentän kokoisen alueen. Tämä putkisto pettää 90 %:ssa tapauksista sepelvaltimoissa, joissa sydämen pumppausvoiman aiheuttama mekaaninen rasitus on suurin. Tämä tieto johtaa huomion sepelvaltimoitten seinämien eheyteen ja niitten kestävyyteen. Tässä yhteydessä on mainittava, että C-vitamiinin saantisuositus Suomessa on 75 mg/pv. Yhden savukkeen poltto kuluttaa 25 mg C-vitamiinia. Eli kolmen savukkeen jälkeen tupakoitsija on jo keripukkitasolla.

Jos verisuonten seinämissä esiintyy rappeutumista ja vaurioita, maksasolut alkavat tuottaa enemmän kolesterolia paikkaamaan heikentyneitä kohtia. Silloin LDL-kolesterolilla on oma tehtävänsä, se toimii kuljettajana ja tuhoaa mikrobeja ja bakteereita. Jos C-vitamiinin puutos jatkuu, tapahtuu ylikompensointia ja rikkinäisiin kohtiin syntyy valtimoplakkeja. Tutkimuksessa on osoitettu, että kun marsuille annettiin vain ihmisen päiväannossuositusta vastaava määrä C-vitamiinia, niille kehittyi valtimonkovettumatauti, ateroskleroosi. Nämä verisuonten vauriot eivät eronneet ihmisen verisuonten vaurioista. Mutta marsuilla, joille oli annettu enemmän, noin teelusikallinen C-vitamiinia päivässä, verisuonet olivat puhtaat. Tri Rath kirjoittaa lisäksi, että sydän- ja verisuonitauti on hyvin aggressiivinen sairaus, joka kehittyy nopeasti. Plakit kasvavat pelottavalla 44 %:n vuosivauhdilla. Olemme oppineet korona-aikana, ja siitä lääkäri Antti Heikkilä on myös kirjassaan muistuttanut, että C-vitamiini säilyy kehossa vain muutamia tunteja, sillä se poistuu virtsan mukana. Siksi sitä on otettava päivän mittaan kuuden tunnin välein.

Rath kertoo, kuinka Pohjois-Carolinan yliopiston tutkimusryhmä teki tutkimuksen, josta kerrottiin vuoden 2000 alussa. Tutkijat tarkastivat koehiirien valtimot ja totesivat, että niillä ei ollut valtimokovettumia, koska ne valmistivat kehossaan C-vitamiinia. Sitten he sulkivat osalta hiiristä GLO-geenin, joka puuttuu myös ihmisiltä. Nyt nämä koehiiret eivät pystyneet valmistamaan C-vitamiinia. Ratkaiseva kysymys oli, mitä tapahtuisi näille koehiirille, kun ne saisivat liian vähän C-vitamiinia. Kehittyisikö niitten valtimoihin vaurioita ja halkeamia ja kohoaisiko niiden kolesteroliarvo? Vastaus oli kyllä. Koe osoitti myös selvästi, että korkea kolesteroli ei ole syy vaan seuraus. Tämä koe siis vahvisti, että C-vitamiinin puute on sydäntaudin ensisijainen syy ja että korkea kolesteroli ei ole sydäntaudin syy vaan seuraus.

Muitakin ravinteita tarvitaan verisuonten seinämien korjaamiseksi. Tarvitaan E-vitamiinin ja seleenin antioksidantteja, D-vitamiinia optimoimaan kalsiumaineenvaihduntaa ja poistamaan kalkkiutumia valtimoseinämistä, kahdeksan B-vitamiinin ryhmää, B-complexia, ravitsemaan hermostoa ja ehkäisemään korkeaa homokysteiiniä, kuparia lisäämään valtimoseinämän eheyttä. Aminohapot lysiini ja proliini parantavat myös valtimoseinämän eheyttä tehden verisuonten seinämät sileiksi, teflonin kaltaisiksi, jolloin mikään ei niihin tartu. Samoin auttavat kondroitiinisulfaatti ja N-asetyyli-glukosamiini. Magnesium tekee verisuonten seinämät joustaviksi ja normalisoi korkean verenpaineen. Pycnogenol parantaa valtimoseinämän eheyttä ja tehostaa C-vitamiinin vaikutusta. Ubiquinol Q10 antaa polttoainetta ja energiaa soluille, optimoi sydämen pumppausvoiman ja edistää pulssin säännöllisyyttä.

Nyt kun tiedämme näin paljon, on helppo uskoa ja ymmärtää, kun Malcolm Kendrick sanoo kirjassaan Ei sittenkään kolesteroli, että ”matala kolesterolitaso lisää huomattavasti kuolemanriskiä”. Hän lisää, että tutkimuksissa on todettu, että jos kokonaiskolesteroli putoaa viidestä neljään millimooliin litralta, kuolemanriski kasvaa yli 400 %! Tämä ei ole ainoa asia, jossa suomalainen lääkinnän tietotaito on hukassa, sillä nykyinen kolesterolin suositustaso on juuri tätä luokkaa. Rath mainitsee myös Suomessa valmistuneen, kymmenen vuotta kestäneen tutkimuksen, jolla osoitettiin, että optimaalinen C-vitamiinin saanti on tärkein yksittäinen halvauksia estävä tekijä korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla. Kurl S, Tuomainen TP, Laukkanen JA, et. al. (2002). Tutkimuksen tulos ei ilmeisesti ole miellyttänyt THL:n johtoa, koska sitä ei ole huomioitu.

Suomessa eletään vanhojen lääketieteen tietojen varassa. Matthias Rath kirjoittaa kirjassaan jo vuonna 2003, että tieto LDL-kolesterolin vaarallisuudesta on vanhentunut, sillä lipoproteiini (a), ei LDL, on tärkein rasvahiukkanen, joka aiheuttaa kolesteroli- ja muut rasvakertymät valtimoiden seinämiin. Tarttuvuutensa takia Lp(a) on tehokkaimpia korjausmolekyylejä, mutta puutostilan jatkuessa siitä tulee yksi vaarallisimmista riskitekijöistä. Framinghamin pitkäkestoisen ja tunnetun sydäntutkimuksen uudelleenarvioinnissa todettiin, että Lp(a) on kymmenen kertaa vaarallisempi riskitekijä kuin LDL-kolesteroli. Tri Rathin tutkimukset on verifioitu huippunopealla tietokonetomografialla (Ultrafast Computer Tomography). Toivottavasti Suomessa on nyt käytössä tämä laite.

Kaikki korjautuu C-vitamiinilla ja muilla verisuonien paranemista tukevilla ravinteilla. Olen tässä kirjoituksessa käynyt läpi ainoastaan kirjan lukua kaksi, jossa selvitetään ateroskleroosin synty ja sydänkohtauksen ehkäiseminen. Samalla tavoin kirjassa selvitetään muutkin sydämeen ja verenkiertoon liittyvät vaivat korkeasta verenpaineesta sydämen rytmihäiriöön ja diabetekseen. Uskon, että kun ensin olet lainannut kirjan kirjastosta ja lukenut sen, huomaat, että ikioma kirja on tarpeen. Se on hyvä sijoitus terveyteen.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Törmäämme taas siihen, että myös kaikkia mielenterveyden vaivoja aletaan heti hoitaa lääkkeillä. Ne aiheuttavat riippuvuutta ja kasvavaa pahaa oloa, joka voi johtaa jopa väkivaltaan tai itsemurhaan. Ensimmäinen tarkastelun kohde masennuksen yllättäessä on se, mitä syö ja juo. Tai mitä ei syö ja juo. Lyhyesti sanottuna: juo riittävästi puhdasta vettä, jätä vehnä, leivät ja perunat, syö tarpeeksi proteiineja, siis paljon munia, raakana, keitettynä, paistettuna, harvemmin munakkaana, lihaa, vuohenjuustoa ja lisäksi yksi sardiinipurkki (oliiviöljyssä) kerran viikossa. Jätä kaikki sokeri pois ruoasta ja juomista, vaihda makeutus kuumentamattomaan luomuhunajaan ja syö riittävästi rasvaa voin, luomu extra neitsytoliiviöljyn ja luomu neitsytkookosöljyn muodossa. Vähintään sairastamisaikana vältä kaikkia prosessoituja ruokia ja syö vain luomuruokia, jotka eivät tarvitse tuoteselosteita! Kouluikäisten ruoka ei ravitse kylliksi, valkuaista puuttuu ja rasvaton, pastöroitu maito on turha juoma.

On monia syitä, jotka voidaan selvittää ravinteilla ja nykyisin myös dieetillä. Tärkeä kirja kaikille masentuneille ja mielensä tasapainon menettäneille on Mathews Larsonin kirja vuodelta 1999, suomennettu v. 2003, Vapaudu masennuksesta luonnon keinoin. Se on itsehoito- ja ensiapuopas jokaiselle, joka tuntee, että kaikki ei ole kohdallaan ja apua ei ole saatavissa. Kirjoittaja sanoo myös, että pelkkä puheterapia ei riitä, sillä nälkiintyneet aivot eivät puhumisesta ravintoa saa. Samanaikaisesti on kuitenkin muistettava, että jokaisella ihmisellä, varsinkin nuorella, tulisi olla ainakin yksi luotettava, pysyvä ja turvallinen aikuinen ihmissuhde. Rakkautta ja välittämistä.

Mathews Larson kertoo kirjassaan alkaen sivulta 159 pyroluriasta kovan ahdistuksen aiheuttajana. Tämä on ainoa löytämäni kirja, joka jo yli 20 vuotta sitten kertoi tästä ahdistuksen syystä, joka varsinkin Suomessa on ilmeisesti yleinen ja siksi huomionarvoinen, mutta tuntematon syy. Se liittyy myös alkoholismin syntyyn ja kehittymiseen. Kehoon erittyy silloin kryptopyroleja, jotka ovat hemoglobiinisynteesin sivutuote. Jos näitä pyroleja kehittyy paljon, ne kuluttavat suuret määrät B6-vitamiinia ja sinkkiä, ja nämä puutokset aiheuttavat ahdistuksen ja myös alkoholin käytön, joka helpottaa ja johon siksi syntyy riippuvuus. Pyrolien erittyminen mitataan virtsasta, mutta asia tunnetaan ilmeisen huonosti Suomessa. Nopein tapa käytännössä saavuttaa mielen tasapaino onkin pikainen B-complex-vitamiini- ja sinkkikuuri, sillä moni muukin vaiva hoituu ohessa näillä ravinteilla.

Lisävaloa mielen ja aivojen häiriöihin toi David Perlmutterin kirja Tuhon siemenet v. 2014. Se kertoo, miksi viljat, hiilihydraatit ja sokeri ovat tuhoisat aivoille. Tiedostamme jo vähän gluteenin haittoja, mutta pienikin yliherkkyys sille saattaa aiheuttaa suuria ongelmia. Perlmutter luettelee kolmisenkymmentä sairautta ja sairausryhmää, joiden takana saattaa olla gluteeniyliherkkyys. ADHD, alkoholismi, ALS, ahdistus, autismi, autoimmuunisairaudet, diabetes, syöpä, masennus, ruoansulatushäiriöt, sydäntaudit, migreeni, dementia, Alzheimerin tauti, skitsofrenia, Parkinsonin tauti, epilepsia, sokerinhimo ovat osa näistä. Kun lukee hänen kirjaansa ymmärtää, kuinka kerta kaikkiaan väärillä teillä tämän päivän julkinen mielenterveydenhoito on. Moni asia olisi kartoitettava, ennen kuin kiirehditään rutiininomaisesti kirjoittamaan lääkereseptejä.

Eläkkeelle jäävät ja työttömät putoavat usein kuin tyhjään. Osa ajasta on kulunut työssä ja työtovereitten kanssa, osittain vapaa-aikanakin. Nyt se kaikki jää pois, ja jos mitään uutta ei ole tilalle, elämä pysähtyy. Lounas on usein syöty työn yhteydessä, ja jos perhe on jo kasvanut ja jättänyt kodin, ruoanlaitto jää epäsäännölliseksi. Tulot pienenevät, varat hupenevat ja ravitsevaa ruokaa ostetaan vähemmän. Masennus tulee silloin helposti seuralaiseksi. Mielialaa voidaan yrittää kohottaa viinillä ja siinä onkin monen työstä syrjään jääneen tai jätetyn vaaramomentti. On nopeasti hankittava uusi yhteisö, johon liittyä. Sellainen löytyy usein vapaaehtoistyöstä. Se antaa tarkoitusta elämälle ja ryhmän, jolla on sama päämäärä. Ilkka Taipale, nyt 80 vuotta, sanoo haastattelussa: ”Ihmisellä on oltava suuri päämäärä.” Olen samaa mieltä.

Pinnallinen ja materialistinen aikamme synnyttää tyhjyyden ja turvattomuuden tunnetta. Kun fyysinen nälkä on tyydytetty, on hyvä ravita myös mieltä ja henkeä. Mielenrauhaa ja uusia ajattelemisen aiheita antavat sellaiset kirjat kuten Susanna Ehdinin Itsensä parantava ihminen, Antti Heikkilän Mielenrauha ja Taavi Kassilan Meditaation kultainen kirja. Ravinteiden ja dieetin ohella kannattaa kokeilla mietiskelyn vaikutusta. Jo muutaman kerran jälkeen huomaa mielen rauhoittuvan ja hätääntyneiden ajatusten tyyntyvän. Näiden lisäksi itselle sopiva päiväohjelma, jota noudattaa, auttaa mieltäkin sopeutumaan järjestykseen, joka saa mielessä vellovan kaaoksen tasapainoon.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Liikunta alkaa hengityksestä, nimenomaan palleahengityksestä. Ja vielä nenän kautta. Se antaa oikealla tavalla happea koko keholle. Jos et tavoittele urheilutuloksia, puolen tunnin kävely kaksi kertaa päivässä on läpi elämän turvallinen, kaiken ikäisille sopiva liikunnan muoto. Kun siihen liitetään portaitten nousu, pidetään sydän ja jalatkin vahvoina ja kunnossa. Lääkäri Antti Heikkilän suositus on HIIT-ohjelma. Ohjeet siihen löytyvät netistä samoin kuin Peter Kelderin Viisi tiibettiläistä riittiä. Venyttely on tärkeää, ja Mira Juntunen näyttää kirjassaan Kehon korjausopas valokuvin, kuinka keho saadaan taipuisaksi ja vetreäksi.

Antti Heikkilä ei suosittele äärimmäisiä voimainponnistuksia urheilussa ja sanoo niitten olevan suorastaan hengenvaarallisia nuorille ja terveillekin. Kovat ponnistukset vievät kehosta ja sydämeltä magnesiumia ja kaliumia, ja niitten puutos voi aiheuttaa sydänkohtauksen – sydänpysähdyksen. Riku Aallon kirjat antavat tavalliselle liikkujalle kaikki tarpeelliset tiedot kehon lihaksista ja toiminnasta. Jos jokin kohta kehossa vaatii korjausta, hänen kirjoistaan löytyy vastaus ongelmaan.

Kun ilta on tulossa, on hyvä alkaa valmistautua kahdeksan tunnin uneen, ei vähempään, mutta ei myöskään enempään. Liikunta ja ateriat on tässä vaiheessa jo hoidettu ja television jännitys- ja kauhuohjelmat on parempi jättää katsomatta. Samoin on vältettävä tietokoneen ja älypuhelimen käyttöä, sillä niitten sininen valo ehkäisee melatoniinin muodostumista aivoissa, ja uni kaikkoaa. Kirjassaan Miksi nukumme Matthew Walker varoittaa jo syntymässä olevasta suuresta terveysvaarasta, jonka liian vähäinen nukkuminen ja varsinkin lyhentynyt yöuni aiheuttavat. Ne vaikuttavat vahingollisesti terveyteemme, turvallisuuteemme, tuottavuuteemme, eliniänodotteeseemme, lastemme kehittymiseen.

Mene nukkumaan säännöllisesti aina samaan aikaan. Jo nykyinen kesä- ja talviajan vaihtelu tunnilla vaikuttaa haitallisesti unirytmiimme. Koska yleensä menemme nukkumaan liian myöhään, kesäajassa pysyminen läpi vuoden pitäisi meidät vähän lähempänä luonnon rytmiä. Ihmisen unirytmi vaihtuu iän karttuessa moneen otteeseen. Tätä tiedostetaan ja huomioidaan tuskin ollenkaan, ja se vaikuttaa haitallisesti sekä yksilöön että yhteiskuntaan. Pikkulapsen nukkumisen monijaksoisuutta – joka suuresti rasittaa vanhempia – seuraa opittu vuorokausirytmi, pitempi nukkumisjakso yöllä ja yhdet päiväunet. Viisivuotias lapsi tarvitsee 11 tunnin unet vuorokaudessa. Kirjassa kerrotaan vaiheittain nuoruusiän unentarpeesta ja syvän unen merkityksestä aivojen kasvulle ja kehittymiselle.

Kirjassa käy hyvin selvästi ilmi nuorten pahanolon, masennuksen, huumeongelmien ja puutteellisen nukkumisen välinen yhteys. Uusi, kauhistuttava ilmiö on 10-vuotiaitten lasten puukkojengit. Tämän ikäisten lasten aivojen tulisi saada rauhassa kehittyä vielä toiset kymmenen vuotta. Alun perin he olisivat tarvinneet tasapainoisen kodin, rakkautta, rajoja – ja unta. Puheterapia tai psyykenlääkkeet eivät auta näin syvälle menevässä ongelmassa. Aikanaan, kun täysi-ikäisyyden rajaksi määriteltiin 21 vuotta, ymmärrettiin paremmin nuoren kehitys ja kypsyminen. Se, että nuori osaa käsitellä älypuhelinta taitavammin kuin vanhempansa, ei tarkoita, että hänen aivonsa olisivat jo täysin kehittyneet. Ei riitä, että vanhempien tulisi ymmärtää lapsille asetetut liian suuret paineet, myös päättäjien, terveydenhuollon, opiskelu- ja yritysmaailman, koko yhteiskunnan on huomioitava tämä alkaneen vuosituhannen uhkaavin terveysongelma, ikään nähden liian lyhyt yöuni.

Olisi tunnettava se tosiasia, että vain 40 % ihmisistä on aamuvirkkuja, 30 % on iltavirkkuja ja loput siltä väliltä. Maailmamme toimii kuitenkin aamuvirkkujen ehdoilla ja yli puolet kansalaisista saa selvitä, miten parhaiten jaksavat. Se tarkoittaa työntekijöiden kapasiteetin tuhlausta ja heidän kykyjensä aliarviointia. Ymmärrys kronotyyppien vaikutuksesta yhteiskunnan toimivuuteen on viime aikoina saanut jonkin verran huomiota. Yhdessä lyhyemmän työpäivän kanssa tämän tiedon hyödyntäminen parantaa terveyttä, tuottavuutta, työllisyyttä ja siten kaikkien hyvinvointia. Olen viime vuosina kirjoittanut aiheesta viitisenkymmentä julkaistua lehtikirjoitusta, esimerkkinä kirjoitus Feria-sivuilla alaotsikossa LEHDISSÄ, nro 39 S, FERIA-KIRJA, kohta 2.

Tilanne on kehittynyt pitkälle huonoon suuntaan, siksi korjaus on aloitettava nopeasti. PK-yritysten on tämä muutos mietittävä ja aloitettava, niillä on parhaat edellytykset ymmärtää muutoksen edut. Jo kauan on tiedetty, että ihminen jaksaa keskittyä tehokkaasti vain kuutisen tuntia. Yleinen työaika on seitsemän ja puoli tuntia. Tämä tarkoittaa, että puolitoista tuntia on aikaa, jolloin työ käy puoliteholla. Kun sitten vielä usein pyydetään jäämään ylitöihin, on helppo ymmärtää tehon lasku ja väsymyksen nousu. Parempi vaihtoehto onkin, että uusi, reipas vuoro astuu tilalle. Ylityöt ja niitten kustannukset jäävät pois, teho kasvaa ja kaikki jaksavat. Hyvät tulokset tuntuvat heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Kun seuraa uutisista hallituksen ja THL:n toimintaa soten kehittämisessä, voi vain ihmetellä. Kaikin keinoin varustaudutaan kansalaisten lisääntyviin sairauksiin. En ole missään nähnyt pienintäkään ajatusta tai aietta siitä, mitä voitaisiin tehdä terveyden parantamiseksi.

THL tietää varmasti, että täysjyväviljaan kerääntyy paljon kasvi- ja tuholaismyrkkyjä ja että myös rypsinviljelyssä joudutaan käyttämään niin paljon rikkaruoho- ja muita myrkkyjä, että maanviljelijät tämän seurauksena sairastuvat. Vasta joulukuussa 2013 kiellettiin neonikotinoideja sisältävien hermomyrkkyjen käyttö rypsin ja rapsin viljelyssä. Näiden myrkkyjen arvellaan olevan osasyynä Alzheimerin ja Parkinsonin tautien lisääntymiseen. Mehiläiset kuolivat niistä, ja näiden aineiden kemiallisia jäämiä esiintyy tietysti myös rypsiöljyssä. Normaalireaktio ja ratkaisevin askel tämän tiedon pohjalta olisi luonnonmukaisen viljelyn lisääminen, kehittäminen ja tukeminen. Sellaisilla tuotteilla olisi kysyntää myös Keski-Euroopassa.

Aikaisemmissa teksteissä olen käynyt läpi oikein valitun ruoan tarpeellisuutta terveydelle. Tänä päivänä, jolloin kaikki eivät vielä tiedä, mikä lopulta on terveyttä edistävää ja mikä ei, vaikka erheellisesti monesta ruoasta niin kerrotaan, oikeaa ruokaa on riittävästi kaikille. Tiedon lisääntyessä ja useampien valitessa vain terveellistä luomuruokaa, siitä alkaa tulla puutetta. Siksi on jo nyt katsottava ja suunniteltava, mitä voidaan tuottaa kotimaassa, mitä on tuotava muualta.

Voimme aloittaa rasvoista. Terveellisiä rasvoja ovat luomuvoi, luomu extra neitsytoliiviöljy, luomu neitsytkookosöljy, luomu avokadoöljy, kalanmaksaöljy sekä GLA:ta sisältävä kalaöljy. Rypsiöljyä, margariineja ja muita kevytlevitteitä mainostetaan, mutta aikaansa seuraavien lääkäreitten mukaan rypsiöljy aiheuttaa elimistössä kroonista tulehdusta, ja siinä on liikaa linolihappoa, joka lisää sydän- ja verisuonisairauksia. Kiellettyjen neonikotinoidien sijaan käytetään nyt pyretroideja ja glyfosaattia, jotka myös ovat monin tavoin haitallisia kasvinsuojelumyrkkyjä. Margariinissa taas on toista kymmentä selosteessa ei-mainittua lisäainetta (Somppi). Yllä olevasta käykin ilmi, että voi on ainoa rasva, jota voidaan tuottaa kotimaassa. Luomuvoi on hyvin terveellistä. Siksi olisi keskityttävä sen valmistamiseen. Kaikki öljyt on tuotava Euroopasta ja muualta.

Seuraavana on liha. Jos eläimet ovat saaneet kasvaa luonnonmukaisesti, niitten elämänkaari on ollut normaali. Ne ovat saaneet syödä lajilleen ominaista ruokaa eikä niitä ole lihotettu maissilla ja soijalla, jotka eivät ole niitten luontaista ravintoa. Myös eläimen lopettamisen on tapahduttava inhimillisesti ilman pitkiä kuljetuksia ja kauhua synnyttävää kohtelua. Kanat, broilerit, siat ilman luomuelämää ovat säälittävässä asemassa, ja koko niitten elämä on kärsimystä alusta loppuun. Luomunaudat ja -lampaat voivat elää normaalisti, ja se voi antaa lihansyöjille paremman omantunnon sunnuntaipaistin äärellä. Ihminen tarvitsee myös lihaa ravinnokseen.

Kalansyönti on nykyisin suurelta osin kasvatetun lohen syöntiä. Katsoin juuri televisio-ohjelman, jossa kerrottiin, kuinka lohet tapetaan tukehduttamalla ne hiilidioksidilla. Se on hyvin tuskallinen kuolema, ja ohjelma kertoo sen kestävän yli kuusi minuuttia. Tämä lisäksi kalojen elinaikana niille joudutaan syöttämään paljon antibiootteja sairastumisten ehkäisemiseksi. Katkaravut itse tehdyllä luomuyrttimajoneesilla sekä kerran viikossa sardiinit (oliiviöljyssä) ovat terveellisiä. Näitä aivot tarvitsevat, eivätkä ne lihota, vaan ravitsevat, jopa laihduttavat. Teneriffalla lomaillessa löysin lasipurkkiin säilöttyä makrillia oliiviöljyssä. Se on rasvainen ja terveellinen kala, ja lasipurkissa se säilyy myrkyttömänä. Tätä en ole nähnyt Suomen kaupoissa, mutta se olisi tarpeellinen lisä kalavalikoimaamme. Särki taitaa nykyisin olla Suomessa ainoa kalalaji, jota on riittävästi ja joka saa elää vapaana. Olisi tärkeää keskittyä sen valmistamiseen herkulliseksi luomutuotteeksi.

Kananmunat ovat suosikkini. Niillä on monia hyviä puolia, jos kanat saavat elää luonnonmukaisesti. Munat ovat ainoa ruoka, jossa on kaikkia kahtakymmentä välttämätöntä aminohappoa, joita joka päivä elääksemme tarvitsemme, sekä rasvaliukoisia vitamiineja ja mineraaleja. Kaksi munaa aamuisin, mieluiten raakana, sekoitettuna hunajaan, raakakaakaoon ja ruokalusikalliseen oliiviöljyä, on nopea, terveellinen, monipuolinen ja maittava alku päivälle. Ja jos illalla tuntuu, että jotakin vielä puuttuu, sama toistamiseen. Tämä annos ei häiritse yöunta, ja neljä munaa päivässä öljyn, kuumentamattoman hunajan entsyymien ja kaakaon ravinteiden kanssa antaa voimia aamusta iltaan. Jos raaka muna ei miellytä, kovaksi keitetyt kananmunat jääkaapista ovat nopea välipala pikkunälän yllättäessä. Siispä lisää luomukanoja munimaan eikä syötäväksi. Maaseudulla muutaman kanan kanala tuottaa vähällä vaivalla tuoreita, puhtaita munia omalle perheelle ja naapureille.

Maitotuotteet ovat seuraavat listalla. Ne olisivat aivan loistava ravinnonlähde, jos maitoa ei olisi pastöroitu ja se kuuluisi terveelliseen A2-maidon ryhmään. Nykyisin vain harvat pystyvät ilman ruoansulatushaittoja nauttimaan maitotuotteita, joihin myös voi kuuluu. Lisää tietoa A2-maidosta löytyy Googlesta: Mirva ja Pekka Tikkanen ja A2-maito. Suomalainen maito on enimmäkseen A1-maitoa, jonka kaseiini on yleinen syypää maidon sopimattomuuteen. Kun tämän A2-luomumaidon vielä saisi ilman pastörointia, varsinkin juustot ja hapanmaitotuotteet olisivat erinomainen lisä vaihtelevaan ruokaan. Olisikin hyvä alkaa suunnitellusti siirtyä A2-maitoa tuottaviin lehmiin. Miina Äkkijyrkän kyytöt olivat itäsuomenkarjaa, joka myös tuottaa A2-maitoa. Maitoa ei tarvitse juoda litrakaupalla, mutta uusi viili, jugurtti ja juustot sekä voi olisivat myös parempi vientiartikkeli. Vuohen ja lampaan maito on aina A2-maitoa, siksi niitten kasvatusta olisi hyvä lisätä. Se onnistuu pienimuotoisesti maaseudulla ilman suuria investointeja.

Vilja on seuraava puheen aiheemme. Siitä onkin uutta kerrottavaa, sillä viime vuosien aikana on tullut melko järisyttävää tietoa viljan tuhoisasta vaikutuksesta ihmisen aivoihin ja suolistoon. Vuonna 2014 ilmestyi suomeksi David Perlmutterin kirja Tuhon siemenet. Koko kirja käsittelee viljan vahingollisia vaikutuksia aivoihimme. Vuonna 2015 ilmestyi Somppien kirja, joka kertoo samasta aiheesta ja joka ihmettelee THL:n kehotusta syödä 6–9 viipaletta leipää päivässä. Tämä uusi tieto viljasta on niin käänteentekevä ravitsemuksessamme, että on todella syvennyttävä sen vaikutukseen maaseudun alkutuotannossa, leipomoiden tulevaisuuden näkymissä ja samaan aikaan ihmisten terveydessä. Viljan roolista ravinnossa on useita näkökohtia, joita seuraavaksi käyn läpi lyhyesti. Suosittelen tutustumista molempiin kirjoihin, ne muuttavat elämäämme. Paljon ja parempaan.

Miksi tämä tieto on nyt tullut ajankohtaiseksi? Luulen, että se johtuu siitä, että elämme nyt vanhemmiksi, ja viljan vaikutus elimistöömme, varsinkin aivoihimme, lisääntyvän dementian ja ALS:in muodossa ehtii kehittyä täyteen mittaansa. Luin Perlmutterin kirjan tammikuun alussa 2019 ja omaksuin kirjan tiedon siinä määrin, että tyhjensin jauhot ja ryynit kaapeista ja siirryin viljattomaan ravintoon. Siitä on kohta neljä vuotta, ja se on ollut hyvä muutos. Vaakaa ei enää tarvita, sillä painon kanssa ei ole mitään ongelmia, ja vatsa kiittää. Muisti toimii ja ajatus kulkee. Koska THL ei välitä eikä hallitusta kiinnosta kansalaisten terveys, kumpikaan ei seuraa, mitä terveyden alalla tapahtuu. Tänä päivänä suositellaan leipää laihduttamiseen ja diabetespotilaille, rypsiöljyä, margariineja ja kevytlevitteitä kaikkien käyttöön ja rasvatonta, pastöroitua maitoa koululaisille. Kun terveystietoisuus muuttuu, ruoan kysyntäkin muuttuu. Ruokatuotannosta voi tulla kannattavaa, sillä terveellisen luomuruoan arvostus nousee, ja lannoituskulutkin laskevat, kun siirrytään luomuviljelyyn.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Kun katsoo, mitä ruoka-aineita maatalous tuottaa tänä päivänä Suomessa, herää kysymys, mikä taho on vastuussa asiasta. Tällä hetkellä on niin, että kansalaisia kehotetaan, THL mukaan lukien, syömään sitä, mitä tuotetaan sen sijaan, että kannustettaisiin ja tuettaisiin maataloutta tuottamaan sitä, mitä kansalaiset tarvitsevat.

Vehnän ja rypsin viljely on hyvä esimerkki tästä, molemmat ovat terveyttä vahingoittavia. Päättäviltä tahoilta, jopa hallituksen muuten niin vihreiltä puolueilta, puuttuu ymmärrys siitä, kuinka paljon merkitsevät siirtyminen luomuviljelyyn sekä luomutilojen tukeminen ja valistaminen luomun hyödyistä ihmisille ja luonnolle. Ilmastonmuutosta varmemmin ja nopeammin on tuholaismyrkkyjen seurauksena jo toteutumassa pölyttäjäkato. Siltä pelastaa tehokkaimmin luomuviljely. Kansalaisten kasvava tietoisuus terveellisistä ruoka-aineista ja luomun suosiminen muuttavat kysyntää ratkaisevasti oikeaan suuntaan. Koska ruoan alkutuotanto on hidasta ja vaatii suunnittelua, siihen on nyt valmistauduttava. Viljelytilojen on hyvä käydä läpi, mitä tuotetaan ja millä tavalla. MTK on luomuneuvojien joukossa.

Nykyvehnän haitat ovat monet ja vakavat. Vehnä lihottaa, on koukuttava, ja se vaikuttaa aivoissa huumeen tavoin. Vehnän gluteeni ja erityisesti gluteenin alalaji gliadiini muuttaa suoliston seinämää läpäisevämmäksi kuin sen tulisi olla, ja suoliston ulkopuolelle elimistöön pääsee silloin aineita, joilla on haitallinen vaikutus. Kehon immuunijärjestelmä aktivoituu ja hyökkää omia elimiä kuten kilpirauhasta, niveliä, hermokudosta ja suolistoa vastaan. Näin voi kehittyä nivelreuma, lupus, astma, allergia ja monet muut autoimmuunisairaudet. Tämän lisäksi hydrolysoitu vehnäproteiini, HVP, jota teollisuuden lajit käyttävät kaikkialla, ruoasta kosmetiikkaan on niin yleinen, että jos et lue tuoteselosteita erityisen tarkasti, saat vehnää jostakin (Somppi).

Suositeltavia viljoja voisivat olla alkuvehnä speltti (kuorittuna, ei täysjyvänä), kaura, vanha viljahirssi ja uutena viljana Eurooppaan jo tullut kirjodurra. Kirjodurra sopii myös kotimaassa viljeltäväksi eläinrehuksi, ja siksi maissin ja soijan tuontia ei vähitellen enää tarvita. Luomuviljely kohottaa tuotteiden arvoa. Samalla kuitenkin lannoituskulut vähenevät. Teollisuuden aloille tulee suuria vaikeuksia sopeutua asiakkaitten uuteen terveystietoisuuteen, mutta kansalaisten tarkkaavaisuus ja tiedostavuus ovat ainoa keino päästä useista meitä nyt vaivaavista väärän ravinnon aiheuttamista vakavista ja aivan turhista sairauksista. Tämä taas nostaa työkykyä ja laskee sotekuluja.

Rypsin kysyntä ja käyttö valmisruoissa vähenevät, sillä ihmiset alkavat välttää rypsiä sisältäviä elintarvikkeita. Voi, neitsyt kookosöljy ja oliiviöljy tulevat tilalle, sillä ne ovat terveellisempiä. Peltoalaa vapautuu juuresten viljelyyn. Kaikki nykyisin vähän käytetyt, osittain unohdetut juurekset tulevat uudelleen ruokapöytäämme. Lanttu, nauris, maa-artisokka, palsternakka, punajuuri, mustajuuri, juuriselleri sekä uudempina bataatti, parsa ja latva-artisokka ovat pohjana maukkaille aterioille. Kun näihin lisätään kaalien ja sipulien laaja skaala, meillä on suuri valikoima maistuvia ja terveellisiä kasviksia.

Kasvualaa tarvitsevat myös kaikki vihannekset, salaatit ja yrtit. Yrttejä kasvatetaan nykyisin ympäri vuoden sisätiloissa, ja se on hyvä, mutta jos haluaa vahvan makuista tilliä ja persiljaa, ne on kasvatettava ulkona auringossa ja varattava riittämään koko talveksi. Pakastaminen on säilöntämuoto, joka ilmeisesti parhaiten säilyttää vitamiinit, värit ja aromit. Kasvatetut sienet ovat tarpeellinen ruoan alue, joka toistaiseksi on enimmäkseen tuontitavaraa. Maatiloilla saattaa jäädä tyhjilleen rakennuksia, jotka voidaan ottaa uuteen käyttöön, jos omistaja kiinnostuu toisenlaisesta elinkeinosta. Sieniä on useita laatuja, joista varsinkin siitake on tunnetusti terveyttä edistävä.

Kurkku, tomaatti, paprikat, kesäkurpitsa ja munakoiso kuuluvat niihin kasveihin, jotka tri Gundryn mukaan sisältävät myrkyllisiä lektiinejä. Jos niitä haluaa syödä, on ainakin kuoret ja siemenet poistettava. Oman ryhmänsä muodostavat pavut ja herneet, jotka ovat vaarallisia alikypsennettyinä. Gundryn mukaan ne tulisikin kypsyttää painekattilassa. Myös kvinoa kuuluu tähän ryhmään. Näitten kysyntä saattaa vähentyä, joten voi olla hyvä keksiä muuta tilalle. Olen nyt ollut myös tällä Gundryn tiukemmalla linjalla ja dieetillä viisi kuukautta ja olen kokenut suoliston toiminnassa hyviä muutoksia. Kunhan kirja suomennetaan, on luultavaa, että tästä tulee huomion arvoinen dieetti, joka tunnetaan ja jota käytetään. Siihenkin on varauduttava. Perlmutterin ja Gundryn kirjoja luetaan koko Euroopassa, ja siksi haitallisten ruokien tarjonta ei käy matkailussakaan.

Tässä on vielä käymättä läpi kaikki hedelmät ja marjat puutarhoista, pelloilta ja metsistä. Metsiemme marjat ovat suurin aarteemme, sillä ne ovat täysipainoista ravintoa. Metsien maaperä ei ole vielä köyhtynyt kuten peltojen, ja siksi metsämarjoissa on tallella kaikki ravinto kuten ”ennen vanhaan”. Hakkuiden ja metsien nuorentamisen mukana maaperä on kuitenkin köyhtymässä, siksi metsiä on hoidettava myös tämä näkökohta huomioiden. Googlessa on ristiriitaista tietoa siitä, saako marjoja ja sieniä poimia kansallispuistoissa. Asia on järjestettävä niin, että ainakin käsin poiminta on sallittua niissä kaikissa.

Googlen tietojen mukaan metsämarjoista poimitaan Suomessa vain noin kymmenen prosenttia. Loppu jää metsiin mätänemään. Tämä luku on hämmästyttävä, ja osoittaa, että emme todella ymmärrä, missä paras ravinto, raaka-aine ja tulolähde sekä luonnon suoma fyysinen ja psyykkinen terveys ovat maksutta tarjolla. Sama koskee metsäsieniä, mutta niitten tunnistaminen on opeteltava luotettavasti. Pakastetut luomuruoat marjapirtelöinä tai sienistä yhdessä juureksien ja yrttien kanssa ovat maaseudun pienyrittäjälle hyvä tulolähde, jopa vientiin.

Suomi haluaa lisätä vientiään ja ponnistelee sen suhteen. Turhaa tavaraa ei enää maailmalla osteta, vaatteet, sisustustuotteet, jopa rakennusmateriaalit ovat nyt säästölistalla. Odotetaan parempia aikoja eikä muutenkaan hankita liikaa tavaraa, mutta ruokaa syödään kolme kertaa päivässä. Parasta mainosta on erityisosaamisen ja -tuotannon kehittäminen. Ei tarvita bulkkitavaraa, vaan on valmistettava valmisruokatuotteita, jotka ovat laadukkaita, luotettavia, lisäaineettomia, luonnonmukaisia, jotka ostajamaan kansalaiset tunnistavat suomalaisiksi ja haluavat niitä lisää niitten herkullisuuden vuoksi. Siihen voi koko maaseutu osallistua ja luottaa.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Kun kansalaisten terveystietoisuus lisääntyy, on luultavaa, että vehnää ja rypsiä aletaan valikoidusti välttää elintarvikkeissa. Tuoteselosteet luetaan tarkemmin ja valitaan valmisruokia, joissa näitä aineita ei ole. Varsinkin nuoret aikuiset ovat valistuneita ja seuraavat, mitä kirjoitetaan. Jos halutaan siirtyä luonnonmukaiseen viljelyyn, peltojen siirtymäkausi on kolme vuotta. Tänä aikana keinolannoitteita tai tuholaistorjuntaa ei saa käyttää. Näille pelloille olisikin hyvä saada kompostoituna ja käsiteltynä sitä biojätettä, jota nyt kerätään järjestyneesti koko Suomessa.

Siinä vaiheessa olisi myös mahdollista kokeilla muita kuin tavanomaisia hyötykasveja. Tässä seuraa neljä ehdotusta siirtymäkauden viljelyyn: pellava, hamppu, nokkonen, paju. Kaikki ovat hyödyllisiä mitä suurimmassa määrin. Pellava on moninkertaisesti arvokas. Pellavasta valmistetut vaatteet ja kodin tekstiilit, pöytäliinat ja vuodevaatteet ovat ylivertaiset uusiin puukuituihin, jopa puuvillaan verrattuna. Pellavavaate on aina tyylikäs, muodikas ja edustaa kestävää kehitystä parhaimmillaan, kaikkien vuodenaikojen vaate. Tämän lisäksi pellavasta saadaan öljyä. Sompin mukaan pellavansiemenöljyä ei pitäisi käyttää ruokana, sillä siinä on liikaa alfalinoleenihappoa (ALA, omega-3-esiaste), jota keho ei pysty muuntamaan EPA:ksi ja DHA:ksi. Tämä muuntumaton osa hapettuu eli härskiintyy nopeasti elimistössä ja aiheuttaa tulehdusta. Juuri ennen käyttöä kotona jauhettu pellavansiemenrouhe on terveellistä, sillä siitä saa siten myös sopivan määrän öljyä. Pellavaöljyä voidaan käyttää maalien valmistuksessa, ja parhaat, hengittävät talomaalit tehdään pellavaöljypohjaan. Pellavakuitu on lämpö- ja äänieristykseltään ylivoimainen. Se hengittää ja säilyttää talon lämpötilan tasaisena eikä se homehdu. Meillä on jo tarpeeksi lateksimaalattuja hometaloja, joitten korjaaminen ei onnistu eikä kannata. Kestävä kehitys merkitsee myös, että rakennusten ikä ja hyväkuntoisuus nousevat kymmenillä vuosilla, jopa sadalla vuodella.

Hamppu ja nokkonen ovat koeviljelyissä todetut tärkeiksi ja monipuolisiksi viljelykasveiksi. Nyt pitäisi päästä kokeiluista ja haaveilusta tekemiseen ja tuottamiseen. Molemmista kasveista saadaan sekä ruoka- että tekstiilituotteita ja näistä löytyy lisätietoa Googlesta ja Youtubesta. Hamppuöljy on lisäksi terveellistä käytettynä pirtelöissä ja salaateissa, mutta paistamisessa ovat voi ja neitsyt kookosöljy parhaat.

Paju on suuren luokan juttu, rakennuksiin, ekologisesti, maisemanhoidollisesti ja pölyttäjien suosimiseen. Tästä pitäisi myös metsäteollisuuden olla kiinnostunut. Pajupellot ovat paremmat ja nopeatuottoisemmat kuin puupellot. Paras puu on kasvava puu, ja siksi metsäteollisuus voisi nyt paneutua kehittämään pajusta ja pellavasta lämpö- ja äänieristelevyjä rakennuksiin. Olemme taas kerran myöhässä. Kun Ukrainan jälleenrakennus alkaa, meidän pitäisi olla valmiina toimittamaan näitä levyjä määrättömästi, luotettavasti ja kannattavasti. Puutalojen rakentaminen ja myynti ovat puittemme ekologista tuhlausta. On ekologisempaa suunnitella omakotitaloja, joissa tukirakenteet ovat paikallisesta tiilestä ja vain kantavat kattorakenteet liimapuupalkeista. Seinät suurista, energiaa tuottavista ikkunoista ja katto lisäksi aurinkopaneeleista. Tiili ja lasi ovat kierrätettäviä materiaaleja ja siksi ekologisia.

Pajusta voidaan tehdä myös huonekalumallistoja. Maassamme on vielä punomistaidon osaajia ja Näkövammaisten Keskusliitto opettaa taitoa ja ylläpitää tämän osaamisen säilymistä. Kuorittu paju on ekologinen materiaali, josta suunnitellut kalusteet ovat tyylikkäitä ja kestäviä terasseilla ja sisäkäytössä.

Meillä on tukuittain toinen toistaan hienompia säätiöitä, laitoksia, yhdistyksiä ja kaiken maailman rahastoja, mutta niitten toiminnan tulokset ovat käytännössä näkymättömiä. Pieni maa, pieni kansa ja ylisuuret systeemit eivät sovi yhteen, kun kustannukset ovat korkeat ja tulos olematon. Valtion johdolla onmsuuruuden haave, joka näkyy kaikessa, Sitrassa, Sotessa, Sähkössä. Viimeistään viisi vuotta sitten olisi pitänyt säätää laki, että jokaiseen uuteen rakennukseen on asennettava riittävä määrä aurinkopaneeleita tuottamaan siihen rakennukseen tarvittava sähkö. Aurinkopaneeleitten tarpeeseen pitäisi valmistautua myös jälleenrakennuksen alkua ajatellen. Näihin töihin ei tarvita maahanmuuttoa, vaan oma väki oppii ja pystyy toimimaan tehokkaasti työaikareformin puitteissa. FERIA-KIRJA, kohta 2.

On vielä yksi elementti, joka maaseudultamme nyt puuttuu, ja se on lampaat. Luomulampaat, joita kasvatetaan villan vuoksi, ei syötäväksi. Luomuvillan ympärille kehittyy tuotantoa, työtä, taidetta, tulolähteitä, viihtyisyyttä, vientiä, matkailua, maallemuuttoa ja koko maan asuttamista, lähikköasumista. Olen kirjoittanut näistä otsikossa FERIA-KIRJA, kohdissa 1 ja 6 Lampaat tarvitsevat talviruokaa, ja siihen soveltuvat kerput pajusta. Tässä yksi tärkeä lisäalue pajun käytölle.

Lähikköasumisesta saadaan myös vientiartikkeli, jota varten tulisi rakentaa malliyksikkö asuttavaksi ja esiteltäväksi. Tämä uuden aikakauden semiurbaani asuminen, jossa työ on lähityötä, autoa ei paljonkaan tarvita, jossa luonto alkaa jokaisen kotiovelta, naapuruus- ja ystävyyssuhteet syntyvät luonnostaan eikä läpikulkuliikennettä ole ollenkaan, on omiaan säilyttämään terveyden ja työkyvyn koko elämän ajan. Siellä on myös mahdollista jokaiselle taloudelle vuokrata oma maapalsta ja kasvattaa haluamaansa ruokaa luonnonmukaisesti. Ulla Lehtosen kirja antaa täydelliset neuvot siihen, kuinka luomuviljelyssä onnistutaan, mitkä kasvit viihtyvät rinnakkain ja miten biologinen torjunta onnistuu ilman myrkkyjä – jopa isommilla peltoaloilla.

Lehtosen kirjasta voidaankin siirtyä tutustumaan biodynaamiseen viljelyyn, jonka Rudolf Steiner aloitti ja kehitti. Nämä demeter-tuotteet ovat luomun aatelia, ja ne ovat vielä upeampia kuin tavallinen luomu. Lisätietoja aiheesta antaa Biodynaaminen yhdistys. Kun uuteen asumiseen lisätään maakuntapaviljongit, yksi jokaiseen maakuntaan, saadaan valmistetuille tuotteille myyntipaikka ja matkailijoille syy pysähtyä ja tutustua seutuun, ihmisiin, luontoon ja maakunnan erikoislaatuun. FERIA-KIRJA, kohta 4.

Uusi asumismuoto elävöittää maaseudun ja tuo uusia ammatteja ja työmahdollisuuksia kaikkien ulottuville. Nämä uudistukset ja osittainenkin luomuviljely vapauttavat myös viljelijät kaksinkertaisen ikeen alta kertomaan omat ehtonsa lannoitekauppiaille ja kaupalle. Elämä tasapainottuu ja työtään voi tehdä hyvällä mielellä ilman jatkuvaa huolta huomisesta.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Kiinnostava keskustelu sotesta käytiin ylen aamutelevisiossa 30.5.2023. Siinä todettiin, että monia sairaaloita joudutaan sulkemaan, sillä soten rahoituksesta on nyt ilmennyt puuttuvan miljardi, ja seuraavien neljän vuoden aikana vajaus kasvaa kuuteen miljardiin. Jäljelle jäisi ne 12 sairaalaa, jotka nytkin ovat 24/7 täydessä valmiudessa.

Lopetuksen sijaan ongelmasta voitaisiin kehittää bisnes, joka toimisi kansainvälisesti ottamalla vastaan potilaita muista maista. Kyseessä olevien 12 sairaalan taso on korkea, infra on hyvä, ja varsinkin Helsingin erikoistuneet, uudet ja rakenteilla olevat sairaalat ovat ensiluokkaiset. Hyvinvointialueilla sijaitsevat, lopetettaviksi kaavaillut sairaalat ovat hyväkuntoisia nekin ja kykenisivät ottamaan vastaan potilaita toipumaan tehtyjen toimenpiteiden jälkeen.

Maailmassa on sairautta, onnettomuuksia, luonnonmullistuksia ja sotia, joiden tuloksena uusia potilaita tulee joka päivä lisää. Heidät on hoidettava jossakin. Usein heidän kotimaansa on tullut kyvyttömäksi tähän, ja siksi hoidettavia riittäisi sairaaloillemme. Tästä olisi se suuri hyöty, että sairaalat pysyisivät avoinna myös paikallisille suomalaispotilaille.

Ja mistä saadaan hoitajat? Suomalaisista kokeneista ja uusista, koulutettavista hoitajista. Kun työtehtävät järkeistetään ja järjestetään uudelleen, voidaan erottaa varsinaista sairaanhoitajakoulutusta vaativat tehtävät, ja aluksi keskittyä lähihoitajien koulutukseen. He voivat sitten myöhemmin jatkaa opintojaan erikoistumalla eri hoitoaloille. Lähihoitajiksi aikovien testauksessa on huomio kiinnitettävä hakijoitten empatiakykyyn; se on tärkeä avuttomien potilaitten kanssa työskennellessä.

Miten houkutella hoitajat alalle, jolla puute työntekijöistä nykyisellään on suurin? Järjestämällä heille kuuden tunnin työajat nykyisellä palkalla. Olen vuosia kirjoittanut lehdissä 2 x 6 tunnin tai 3 x 4 tunnin työajasta taloutemme pelastajana ja työttömien työllistäjänä. Kun hoitajat saavat lyhyemmän työajan ja riittävän palkan työstään, heitä löytyy kotimaasta, ja myös Ruotsiin ja Norjaan työn perässä muuttaneet sairaanhoitajat palaisivat kotimaahansa. Vuorokauden ympäri tarvittava hoito tulee jakaa kuuden tunnin jaksoihin, seitsemästä yhteen kellon ympäri.

Kun työolosuhteet ovat kunnossa, on tarkistettava hoidon ja ravinnon laatu. THL on ainoana keinonaan puhunut liikunnan kaikkivoipaisuudesta. Se ei kuitenkaan riitä; potilaat voivat liikkua vain rajallisesti, siksi parantavan ravinnon on oltava täysipainoista, sokeritonta luomuruokaa. THL joutuu nyt päivittämään filosofiansa ja opettelemaan ravinteiden ja puhtaiden ruokaöljyjen parantavat vaikutukset. Kun potilaat tietävät enemmän niiden tehosta kuin hoitava henkilöstö, luottamus hoitoon kärsii, ja hoitotulos on huono.

Tässä on ajatus uudesta, maamme terveyttä, taloutta ja matkailua lisäävästä liikeideasta, joka huolella hoidettuna kasvattaa maamme positiivista imagoa ja tunnettuutta.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Psykoterapiaan pääsy on päihdeongelmaisille hankalaa, ja koska päihteet ja masennus kulkevat usein yhdessä, asiaan tarvitaan korjausta, kertoo Mehiläisen päihdepalvelujen johtaja, ylilääkäri Kaarlo Simojoki (MT 15.1.2024).

Apua voi löytyä myös tri F. Batmanghelidjin kirjoista ja netistä www.watercure.com. Riittävä veden juonti on uusi, luotettava hoito näihin ja lähes kaikkiin kroonisiin sairauksiin. Tri Batmanghelidj (1931-2004) sai vakuuttavan todisteen juodun veden parantavasta voimasta poliittisena vankina iranilaisessa vankilassa.

Siellä hän paransi 3000 vankitoverinsa tuskallisen mahahaavan pelkällä vedellä. Vapauduttuaan vankilasta Batmanghelidj jatkoi tutkimuksiaan vedestä 24 vuoden ajan ja kirjoitti näistä useita kirjoja.

Miksi emme tiedä tästä avusta mitään? Siksi, että Amerikan terveysviranomaiset eivät halua tiedon leviävän, sillä se tarkoittaisi lääkehoidon rahavirran tyrehtymistä.

Geeni KLB löydettiin v. 2016. Sen puuttuminen ihmiseltä saa hänet inhoamaan veden juontia, mutta pitämään alkoholista. Tässä on ilmeinen syy alkoholismiin.

Mitä lasten tulisi oppia vedestä jo päiväkodissa? Vettä on juotava aamusta alkaen. Vesi herättää kehon kaikki elimet. Yön jälkeen keho on kuivimmillaan, sillä aikuisen kehosta poistuu vettä 2,5 l/vrk. Uutta vettä tarvitaan yksi litra 25 painokiloa kohti.

On tärkeää tietää, että vain puhdas vesi voi läpäistä solun seinämän ja nesteyttää solun. Muu neste jää solujen ulkopuolelle, ja itse solut kuivuvat. Kun aivojen solut kuivuvat, aivot eivät pysty tuottamaan serotoniinia ja melatoniinia, siksi masennus ja unettomuus hiipivät mieleen.

On olennaista juoda vettä oikein. Puhtaaseen veteen lisätään hyppysellinen himalajansuolaa. Vettä juodaan aterioiden välillä. Jos alakulo ja unettomuus alkavat vaivata, ota kiireesti lasi vettä. Jos tekee mieli savuketta, juo lasi vettä.

Vesi on paras mieliteon sammuttaja ja kuivuneiden aivojen endorfiinien tasoittaja. Vesi parantaa, kunhan juot sitä riittävästi ja oikein.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


Kuinka onnettomia mahtavatkaan muitten maitten asukkaat olla, kun Suomi on julistettu maailman onnellisimmaksi maaksi? On tarkasteltava, mitä ihmisiltä puuttuu ja mitä on liian paljon, sillä itsemurhayrityksiä on meilläkin kymmeniä tuhansia vuodessa.

Tärkeää on, että mielenterveydestä huolehditaan ja sairastuminen ehkäistään, ennen kuin ihminen vaipuu masennukseen ja joutuu masennuslääkkeitten kierteeseen. Depressio ei tule yllättäen vaan sillä on syy: läheisen menetys, työttömyys, yksinäisyys, nuorilla tulevaisuuden pelko. Ihminen ei masennuttuaan jaksa huolehtia itsestään, sen on tapahduttava jo aikaisemmin, muututtava rutiiniksi. Tottumus on toinen luonto.

Jos katsotaan, mitä ihmiseltä fysiologisesti silloin puuttuu, nähdään niiden olevan tavallisia asioita kuten säännöllinen ravinto, johon kuuluu munia, proteiinia, voita ja vaikkapa hapankaalista hyödyllisiä bakteereita suolistoon. Omega-3-rasvoja aivoille, elintärkeät vitamiinit ja mineraalit. Vettä, litra 25 painokiloa kohti päivässä aterioitten välillä, kävelylenkki aamuin illoin ja säännöllinen 8-9 tunnin unirytmi.

Liikaa taas ovat sokeri, leivonnaiset, etenkin vehnä, kahvi, mehut, alkoholi, tietysti huumeet ja tupakka. Huumeet, lääkitys, samoin sokeri ovat koukuttavia, niistä on vaikea irtautua. Somessa vietetty aika menee usein hukkaan ja lisää pahaa oloa. Mietiskelyn opettelu taas tekee hyvää ihmismielelle; 20-30 minuutin säännöllinen hiljentyminen sopivana hetkenä sallii mielen viisauden nousta pintaan avuksi arkipäivään. Kirjaston kirjoista löytyy hyviä oppaita ajattelusta ja itsetutkiskelusta, maksutta.

Kaikki muut keinot maksavat paljon ja kauan. Rahassa, mutta myös ajassa ja terveydessä. Siksi on jo ennalta päätettävä, että vastaa kieltävästi, kun juhlahumussa tarjotaan ”viatonta” huumetta pikatienä onneen. Ei voi etukäteen tietää, kuuluuko siihen ryhmään, joka jo ensimmäisestä kerrasta saa ratkaisevat ”kicksit” riippuvuuteen. Parempi katsoa kuin katua.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki


(Kaikki suomenkieliset löytyvät kirjastosta)

Aalto Riku: Kuntoilijan käsikirja, Opas tulokselliseen liikuntaan
Aalto Riku: Vahvista & venytä, Opas parempaan lihaskuntoon
Aarnio Annukka: Solumineraalit, Dr. Schüsslerin kehittämät 12 kivennäisainevalmistetta solujemme, kehomme ja mielemme hyvinvoinniksi
Cannon Dolores: Vapaaehtoisten kolme aaltoa ja uusi maailma
Dyer Wayne W.: Sinäkö ihmeiden tekijä
Ehdin Susanna: Itsensä parantava ihminen
Götzsche Peter C.: Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus, Näin lääketeollisuus on turmellut terveydenhoidon
Götzsche Peter C.: Tappava psykiatria ja lääkinnän harha
Hay Louise L.: Sisäiset voimavarasi
Heikkilä Antti: Lääkkeetön elämä, Ota elämäntavaksi terveys
Heikkilä Antti: Mielenrauha
Hytönen Elina, Lohtaja Kirsi: Rokotteet ja vaiettu tieto
Jakobsson Sven-Olof: Kunnon salat
Jakobsson Sven-Olof: Terveyden vaarat
Jakobsson Sven-Olof: Mielen vaarat
Jakobsson Sven-Olof: Viimeinen tippa
Juntunen Mira: Kehon korjausopas
Kassila Taavi: Meditaation kultainen kirja
Kendrick Malcolm: Ei sittenkään kolesteroli
Lahtinen Pekka: Happi O2, Uusi tapa hoitaa sairauksia
Lehtonen Ulla: Luonnonmukaisesti omassa kotipuutarhassa, Luomuviljelyn käsikirja kaikille kotipuutarhureille
Mathews Larson Joan: Vapaudu masennuksesta luonnon keinoin, Poista ahdistus, epätoivo, viha ja väsymys elämästäsi 7 viikossa
Mathews Larson Joan: Raittiiksi seitsemässä viikossa, Koeteltu ohjelma alkoholismin nujertamiseen ravinteilla
Mäkelä Hannamari: Kuudennen auringon aika
Nestor James: Hengitys, Uutta tietoa kadonneesta taidosta
Ober Clinton, Sinatra Stephen, Zucker Martin: Maadoittuminen, Kaikkien aikojen tärkein terveyslöytö
Perlmutter David, MD: Tuhon siemenet, Miksi viljat, hiilihydraatit ja sokerit tuhoavat aivosi
Powers Richard: Hämmästys
Rath Matthias, MD: Miksi eläimet eivät saa sydänkohtauksia… mutta ihmiset saavat! Löytö, jolla sydäntauti voitetaan
Somppi Taija, Somppi Jani: Parantavat rasvat
Somppi Taija, Somppi Jani: Parantava ruoka
Tahkokallio Keijo, psykologi: Kotipesän lämpöä etsimässä, Kirja vanhemmuudesta, rakkaudesta ja rajoista
Walker Matthew: Miksi nukumme, Unen voima


Englanniksi, ei vielä suomennettu (tilattavissa Amazonilta)


Batmanghelidj F., MD: Your Body’s Many Cries For WATER, You’re Not Sick, You’re Thirsty, Don’t Treat Thirst With Medication
Batmanghelidj F., MD: Water Cures: Drugs Kill, How Water Cured Incurable Diseases
Batmanghelidj F., MD: Obesity, Cancer & Depression, How Water Can Help Cure These Deadly Diseases
Farrow Lynne: The Iodine Crisis, What You Don’t Know About Iodine Can Wreck Your Life
Gundry Steven R., MD: The Plant Paradox, The Hidden Dangers in ”Healthy” Foods That Cause Disease and Weight Gain
Wigmore Ann: Be Your Own Doctor, A Positive Guide to Natural Living
Wright Jonathan V., MD: Treasury of Natural Cures